Sunday, 2 August 2015

"RESIPI AYAM PANSUH SARAWAK"

 

Selamat melayari Blogg saya. Saya berkongsi sedikit tentang resipi yang ada di Sarawak. Antaranya ialah resipi Ayam Pansuh. Selamat mencuba dan selamat makan lahh ye :


MANUK PANSUH

Bahan-bahan:
Ayam Pansuh sudah masak
Seruas buluh lemang
1/2 ekor ayam yg telah dipotong 
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah dan 5 ulas Bwg Putih
I kuntum Bunga kantan
Garam dan sedikit serbuk perasa
Secekal pucuk ubi diramas.
1/2 cawan air

Cara-cara memansuhnya:
  1. Sediakan bara api (Seperti membakar lemang)
  2. Bersihkan buluh
  3. Bawang putih dan bawang merah ditumbuk lumat
  4. Bersihkan ayam
  5. Gaul ayam dengan cili besar, bawang putih, bawang merah, garam, serbuk perasa dan Bunga kantan
  6. Gaulkan dengan garamnya / perasa secukup rasa.
  7. Kemudian masukkan ayam yang telah digaul tadi ke dalam buluh.
  8. Jangan hentak buluh dan masukkan sedikit air Tutup muncung buluh dengan pucuk ubi.
  9. Bakarlah di atas bara api lebih kurang setengah jam.
  10. Bila asap didihan keluar dari penutup buluh maka pansuh telah masak.
  11. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment